2. Bu sorunu ele almanın bir yolu, antibiyotiklerin yalnızca gerektiğinde kullanılmasını ve enfeksiyonun türüne ve hastanın bireysel koşullarına göre en uygun antibiyotiğin seçilmesini içeren akılcı antibiyotik reçeteleme uygulamalarıdır.
3. Diş enfeksiyonlarının tedavisinde akılcı antibiyotik kullanımı konusu, öğrencilikten itibaren en önemli alan olup sahada da bilgi sahibi olunması gereken kritik bir hastalık alanıdır. Bu etkinliğin amacı, diş hekimlerini uygun antibiyotik reçetelemenin önemi konusunda eğitmek ve diş hekimliği pratiğinde antibiyotik kullanımı için kanıta dayalı kılavuzların benimsenmesini teşvik etmektir.
4. Bu kongrelerin yaygın etkisi, diş hekimleri arasında antibiyotiklerin aşırı ve yanlış kullanımıyla ilişkili risklerin yanı sıra gelecek nesiller için etkinliklerini korumak için antibiyotiklerin akıllıca kullanılmasının önemi konusunda artan farkındalıkta görülebilir.
5. Bu kongrede sunulan ve tartışılan bilgilerin katılımcılarda bilgilenme sonrası davranışa dönüşebilmesi kongrenin misyonunu yerine getirmiş olduğu noktadır. Etkinlik bu anlamda, kişiye, topluma, ülkeye ve hatta dünyaya etkin efektif diş enfeksiyonu tedavisini hatırlatmış olacak gereksiz ve yanlış antibiyotik, gargara vs. kullanımının önüne geçilme yolunda bilgi oluşacak, gereksiz antibiyotik kullanımı ile hızla artan antibiyotik direncinin de bir parça önüne geçilmeye çalışılacaktır.
6. Hedef kitle diş hekimliği 3, 4 ve 5. sınıf öğrencileri, kamu ya da özelde çalışan diş hekimleri ve akademisyenleridir. Daha önceki yıllarda da yapıldığı gibi konuşma metinleri ve bildirilerden oluşan “kongre kitabı” online ücretsiz okumaya açılacaktır. Kongre kitaplarına kongrelerin web sitelerinden ulaşılabilir (doinf.sakarya.edu.tr ve oralmikrobiyoterapi.org). Bu kongrenin kitabı da kongre sonrası web sayfasına konacaktır.
7. Ayrıca toplantılarımız akademisyen – sanayici (üretici) – diş hekimi ve ürünü son kullanıcıyı etkileştiren özellik de taşımaktadır.
8. Kongre esnasında oluşan ilginç bilgiler ve diğer KAMU spotu bilgileri, Anadolu Ajansı ve diğer yerel medya unsurları ile SPOT bilgiler şeklinde aktarılarak bilgilerin topluma ulaşması sağlanacak ve farkındalık oluşacaktır. Daha önceki kongrelerde basın bildirisi ve kongre sonuç bildirgeleri o günlerin basınında yer almış ve toplum sağlığı açısından konunun önemi bu yollarla vurgulanmıştır. Dolayısı ile kongre ile konunun öneminin kamuoyunda doğru anlaşılması ve böylece toplumsal ilgi/anlayış/bilinç oluşmasına katkısı beklenecektir.
9. Kongre projemiz, tıp ve diş hekimliği alanındaki konuların akademik platformda tartışılacağı ve sağlık hizmetleri alanında yeniliklerin konuşulacağı bir proje olması nedeniyle 11. Kalkınma planının “2.3.3. Sağlık” kısmı ile uyumludur.
10. Aynı zamanda projemiz kapsamında gündeme getirilecek olan konular sağlığa hizmet veren farklı fakültelerden (tıp - diş) öğretim üyelerinin iş birliği çerçevesinde gerçekleştirileceğinden, 11. Kalkınma planında yer alan 579. Maddedeki “sağlık sektöründe kurumlararası işbirliğinin artırılması” hedefine katkıda bulunulacaktır.
11. Kongremize farklı ülkelerden (ABD, İngiltere, Finlandiya, Nepal, Malezya, gibi..) Türk ve yabancı bilim insanlarının konuşmacı ve katılımcı olarak katılacak olması aslında bölgemiz ve Türk bilim dünyasının bir arada toplanmasına, teknolojik gelişme ve yeniliklerin tartışılması ve sunulmasına katkı sağlayacaktır. Bu sayede 11. kalkınma planının “2.2.3.2. Bilim, Teknoloji ve Yenilik” maddesi ile uyumluluk sağlanacaktır. Ayrıca projemiz, 11. Kalkınma planı hedefleri 354. ve 355. Maddesinde yer alan “milli teknoloji hamlesinin gerçekleştirilmesi” ilkesine de katkıda bulunmaktadır.
12. Ayrıca, kongrede sunulan bildirilerin tam metin olarak bir dergide (https://dergipark.org.tr/tr/